IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонни алергии – как влияят на кожата?

21 април 2022 08 30

Тя може да стане суха и раздразнена

IStockphoto

IStockphoto

Освен настинките, причинени от рязката смяна на температурите, тази пролет ни мъчат и сезонни алергии. Въобще, дори времето да се нормализира, носът ни пак ще тече.

Ако никога не сте имали хрема или подпухнали очи в резултат на смяната на сезоните, то може да не знаете, че те влияят на кожата. „Около 80% от хората, които имат сезонни алергии, ще изпитат някои кожни симптоми“. Това казва пред TZR д-р Хадли Кинг, сертифициран дерматолог. Той посочва, че обриви, екзема, подпухналост, зачервяване, се дължат именно на тях.

Колкото и неприятни да са някои сезонни алергии, кожата ни не е съвсем беззащитна към тях. Стига да използвате правилните продукти в грижата за нея, нещата не са толкова зле.

Сезонни алергии и кожата – каква е връзката между двете?

Откриването на основната причина за вашите алергии спомага за контрола над тях. Ако се консултирате с лекар, той може да ви назначи тестване. Така чрез убождане на кожата ще прецени какво лечение да ви назначи.

„Броят на полените се увеличава през пролетта. Това е така, защото дърветата, тревите и плевелите отделят цветен прашец във въздуха“, споделя д-р Кинг. Той изтъква, че прахът и цветният прашец са основните виновници за верижна кожна реакция. Тя предупреждава имунитета да я защити, произвеждайки антитела. Те стимулират отделянето на хистамин в кръвта. А този химикал причинява възпаление, което води до по-чувствителна кожа.

сезонна алергия,

IStock

Как реагира кожата на алергии?

Зависи от типа на всеки от нас. При едни се проявяват по лицето, при други – навсякъде по кожата. Докато тялото ви преминава през стреса от алергична атака, реакциите на стрес могат да се проявят външно. Такива са:

  • подпухналост;
  • зачервяване;
  • дразнене;
  • подуване;
  • сърбеж и екзема.

„Пролетните алергии причиняват повече стрес върху кожата ни, изчерпвайки нормалната клетъчна функция. Това води до дехидратация, възпаление и дразнене, изчерпване на (влажната) бариера, позволявайки на дразнещите вещества да проникнат в кожата“, продължава Джордин Оукланд, лицензиран естетик.

Алергените карат отделни клетки да отделят хистамин, който компрометира микробиома на кожата и кожната бариера. Когато количеството му се увеличава, тя става хиперактивна и податлива на сърбеж и възпаление. Това смята д-р Джеси Чунг, сертифициран дерматолог. И добавя, че може да се усетят запушване на носа, сълзене на очите, хрипове и обриви.

Как да се справите с кожните раздразнения, причинени от сезонни алергии?

зачервена кожа

IStock

Първото и най-важно нещо – намалете излагането си на алергени. Дръжте прозорците затворени, когато сте у вас. Ползвайте козметика за кожа без силни аромати и оцветители. Според Оукланд, ако имате алергия и кожно раздразнение, избягвайте съставките AHA и BHA. Те могат допълнително да раздразнят вече възпалената кожа и да увредят бариерата ѝ. „Като цяло всеки продукт, който ви причинява дискомфорт или сърбеж, което обикновено не прави, трябва да бъде спрян“, казва тя. Специалистът съветва да изключите продукти с тежки детергенти, ретиноиди и алкохоли.

За сметка на това ползвайте козметика, грижеща се за бариерата на кожата. Вазелинът например предотвратява контакт на алергени с кожата. „Помислете за антихистамин без рецепта, като фексофенадин или цетиризин, който намалява риска от развитие на симптоми, като предотвратява освобождаването на хистамин при излагане на алергени“, казва още експертът.

Масаж за лимфен дренаж също е полезен при алергиите тази пролет. Той ще намали подпухналостта в областта на очите. „Когато се събудите, използвайте студен серум за очи или крем с пептиди и приложете лек натиск“, казва д-р Оукланд. При зачервяване тя препоръчва студен компрес, изплакване на очите със студена вода и подсушаване.

Противоалергични калъфки за възглавници, пречиствател за въздуха или аромадифузер, също са подходящи при хора с алергии. Те намаляват алергените и замърсяванията във въздуха, увеличават влагата в помещението и предотвратяват сухотата.

Каква трябва да бъде рутинната грижа в сезона на алергиите?

Тъй като алергените могат да увредят кожната бариера, от решаващо значение е да има рутинна грижа за кожата, която да я укрепва. Поддържайте кожата добре овлажнена, за да намалите сърбежа и инфекциите. Използвайте слънцезащита ежедневно.

Изберете нежно почистващо средство, за да избегнете дразнене и ползвайте овлажнители като глицерин, хиалуронова киселина, за да сте добре хидратирани. Те облекчават дискомфорта като същевременно предотвратяват навлизането на бактериите в напукана кожа и загубата на влага, създавайки повече дразнене.

чиста кожа,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари